Fül és Testgyertyázás

A termék ára: 4 000 Ft

A fülgyertya hatásmechanizmusa:

A meleg füst hatására a lerakódott fülzsír fellazul, és a vákuum segítségével a fülzsír a gyertya oldalára kicsapódik .Ez a füstgomolyag lefelé halad és a dobhártyán keresztül beszűrődik a fülbe, és vákuumot hozz létre. A meleg füst hatására a lerakódott fülzsír fellazul, és a vákuum segítségével a fülzsír a gyertya oldalára Ezek a hatások hozzásegítik az Eustach-kürtben a külső és a középfül közötti nyomáskiegyenlítődést. A fülgyertya hőhatása a dobhártya közelében lévő akupunktúrás pontokat is stimulálja, így jótékonyan hat a garat nyirokterületére is.

Milyen problémákra ajánlott a fülgyertya?

 • Nátha, megfázás, szénanátha
 • Fül,- homlok, és melléküregek gyulladásai
 • Füldugulás, fokozott fülzsírtermelés
 • Fülzúgás, szédülés
 • Fejfájás, migrén

A fülgyertyázás története

A fülgyertyázás ősi módszere, a természeti népek több ezer éves tapasztalatán alapuló népgyógyászati eszköz. Használata széles körben elterjedt az ókori Kínában, Tibetben, Indiában, Egyiptomban. Az ókori egyiptomiak a nílusi nádat viaszba mártva használták, majd agyaggal zárták le a fület, hogy a füst ne tudjon kijönni a fülből. Üreges ágak, mázas agyag tölcsérek segítségével juttattak gyógynövényekből készült gőzt a fülbe.

A természeti népek rájöttek arra, hogy a test betegségei esetén az energiaáramlás megakad és a felgyülemlett energia, blokkok formájában gyulladást okoznak.

A fülgyertya anyaga

A fülgyertya egy lenvászon anyagból készült keskeny csík, amit spirál formában feltekernek egy megfelelő vastagságú fa pálcára. A pálcát ezután forró méhviaszból, parafinból és más olajokból készült keverékbe mártják, amit száradás után lehúznak a pálcáról. Fontos a viasz speciális összetétele, hogy a gyertya égetéskor ne csöpögjön. A gyertya hatása fokozható, ha a viasz keverékhez illóanyagokat teszünk. Így az illóolaj bediffundál a bőrön keresztül és kifejti jótékony hatását, ilyen illóolajok lehetnek a citromfű, a levendula, a kakukkfű, a fahéj és a teafa.

A gyertya mérete 20-22cm, lefele keskenyedik, ezért a gyertyában erősebb lesz a vákuumhatás és könnyebb belehelyezni a külső füljáratba is.

Kezelési javaslat

A kezeléseket javasolt félévente megismételni, függetlenül attól, hogy van e tünet vagy nincs. A fenti tünetek megjelenésekor érdemes azonnal megkezdeni a kezelést, amely a probléma súlyosságától függően, heti 2-3 alkalommal történik, és egyszerre több gyertyát is el lehet égetni. A rendszeres tisztítással megelőzhető a fülzsír túlzott felszaporodása és ezzel együtt a gyulladásos folyamatok is. A fülgyertyázás során mind a két fület kezelni kell és általában egy–egy gyertyát égetünk el a fülben. Ha az egyik fület még nem érzi teljesen tisztának, a levegő által átjárhatónak a páciens, abba a fülbe még egy gyertyát kell elégetni. A kezelés után a vállakat, a nyakat és a fejet át kell masszírozni és kopogtatni, majd a két fül közti nyomás különbséget meg kell szüntetni. A fülgyertyázás után ne érje víz a fület és kerüljük a huzatot.

Testgyertyázás

A testgyertya segítségével feloldhatók az energia blokkok a testben, ezáltal utat engedve a salakanyagok távozásának. A gyertyázást kúraszerűen érdemes végezni a gyógyulás hatékonysága miatt. Napi rendszerességgel, 7-10 napon keresztül, de súlyosabb betegségek esetén, napi 2-3 gyertya is elégethető. Fontos, hogy a kúra ideje alatt figyeljünk a folyadék bevitelre, mert a kimozdított salakanyagokat a szervezet csak így tudja kimosni. 

A kezeléseket kb. két éves kortól ajánlom, amikor a kisgyerek már tud nyugodtan, feküdni.

Mikor nem végezhető a fülgyertyázás?

 • Ha a dobhártya lyukas
 • Ha a fül váladékozik
 • Fül műtétek előtt és után
 • Ha a páciens allergiás a gyertya valamelyik összetevőjére
 • Műdobhártya esetén
 • Agyrázkódás, agyműtét után
 • Daganatos betegségeknél

Forduljon rögtön orvoshoz, ha hirtelen minden előzmény nélkül elmegy a hallása, ha éles fájdalmat érez a fülében vagy váladékozni kezd, ha hirtelen szédülés lép fel!