Fül és testgyertyázás moxa terápiával

 

A fülgyertyázás története

A fülgyertyázás ősi módszere, a természeti népek több ezer éves tapasztalatán alapuló népgyógyászati eszköz. Használata széles körben elterjedt az ókori Kínában, Tibetben, Indiában, Egyiptomban.

Az ókori egyiptomiak a nílusi nádat viaszba mártva használták, majd agyaggal zárták le a fület, hogy a füst ne tudjon kijönni a fülből. Üreges ágak, mázas agyag tölcsérek segítségével juttattak gyógynövényekből készült gőzt a fülbe.

A fülgyertyázást nem csak a hallójárat tisztítására, hanem spirituális megtisztulásra is szolgált a beavatási rítusok előtt. A természeti népek rájöttek arra, hogy a test betegségei esetén az energiaáramlás megakad és a felgyülemlett energia, blokkok formájában gyulladást okoznak.

 

A fülgyertya anyaga

A fülgyertya egy lenvászon anyagból készült keskeny csík, amit spirál formában feltekernek egy megfelelő vastagságú fa pálcára. A pálcát ezután forró méhviaszból, parafinból és más olajokból készült keverékbe mártják, amit száradás után lehúznak a pálcáról. Fontos a viasz speciális összetétele, hogy a gyertya égetéskor ne csöpögjön. A gyertya hatása fokozható, ha a viasz keverékhez illóalakokat teszünk. Így az illóolaj bediffundál a bőrön keresztül és kifejti jótékony hatását, ilyen illóolajok lehetnek a citromfű, a levendula, a kakukkfű, a fahéj és a teafa.

A gyertya mérete 20-22cm, lefele keskenyedik, ezért a gyertyában erősebb lesz a vákuumhatás és könnyebb belehelyezni a külső füljáratba is.

 

A fülgyertya hatás mechanizmusa

Amikor egy gyertyát a fülbe helyezzük és meggyújtjuk, bele lehet nézni a gyertya belsejébe, ami üreges és ott fehér kavargó füstöt láthatunk. Ez a füstgomolyag lefelé halad és a dobhártyán keresztül beszűrődik a fülbe, és vákuumot hozz létre. A meleg füst hatására a lerakódott fülzsír fellazul, és a vákuum segítségével a fülzsír a gyertya oldalára kicsapódik. Ezek a hatások hozzásegítik az Eustach-kürtben a külső és a középfül közötti nyomáskiegyenlítődést. A fülgyertya hőhatása a dobhártya közelében lévő akupunktúrás pontokat is stimulálja, így jótékonyan hat a garat nyirokterületére is.

A gyertyázás hatékonyságát az is bizonyítja, hogy a két fülből visszamaradt váladék nem egyforma, jelezve azt, hogy milyen régi gyulladásos folyamatok játszódtak le a fülben.

A fülzsír vagy cerumen a fülben található, ezernél több verejtékmirigy váladéka. Fő feladata védeni a fület a fertőzésektől és segíteni a hallást. A fülzsír rendellenes felszaporodása, fülcsengést okozhat, sőt fülfájást és süketséget is. Ha a fülzsír nyomja a hallójáratot, köhögést okoz. A fülzsír normális esetben a rágás során ürül ki a fülből. A túl sok finomított vagy zsíros ételek fogyasztása elősegíti a fülzsír gyorsabb termelődését.

 

Milyen problémákra ajánlott a fülgyertya?

 • Nátha, megfázás, szénanátha
 • Fül,- homlok, és melléküregek gyulladásai
 • Füldugulás, fokozott fülzsírtermelés
 • Fülzúgás, szédülés,
 • A fül keringési zavarai
 • Állkapocsfájdalom
 • Fejfájás, migrén
 • Ideges, feszült állapotban
 • Energetikai blokkok oldására

 

Kezelési javaslat

A kezeléseket javasolt félévente megismételni, függetlenül attól, hogy van e tünet vagy nincs. A fenti tünetek megjelenésekor érdemes azonnal megkezdeni a kezelést, amely a probléma súlyosságától függően, heti 2-3 alkalommal történik, és egyszerre több gyertyát is el lehet égetni. A rendszeres tisztítással megelőzhető a fülzsír túlzott felszaporodása és ezzel együtt a gyulladásos folyamatok is. A fülgyertyázás során mind a két fület kezelni kell és általában egy–egy gyertyát égetünk el a fülben. Ha az egyik fület még nem érzi teljesen tisztának, a levegő által átjárhatónak a páciens, abba a fülbe még egy gyertyát kell elégetni. A kezelés után a vállakat, a nyakat és a fejet át kell masszírozni és kopogtatni, majd a két fül közti nyomás különbséget meg kell szüntetni. A fülgyertyázás után ne érje víz a fület és kerüljük a huzatot.

A kezeléseket kb. két éves kortól ajánlom, amikor a kisgyerek már tud nyugodtan, feküdni.

 

A fülgyertyázás kiegészítő kezelése a MOXA terápia

MOXA = ÉGŐ FŰ – melegítéses gyógymód

A régi kínai és japán könyvekben az akupunktúrával együtt szerepelt, noha mindkét módszer önállóan megállja a helyét. Betegség megelőzésre és gyógyításra egyaránt alkalmas terápia. A gyógyhatást a gyógynövények elégetésekor egyrészt az infravörös sugárzás, másrészt a helyi hő hatása és az illóolajok a bőrbe diffundálása fejti ki. A moxa főhatóanyaga a feketeüröm (Artemissia Vulgaris), amit még néhány gyógynövénnyel egészítenek ki. Használata akupunktúrás ismereteket igényel, mert a bőr aktív pontjain keresztül hat. A moxa rudat vagy hengert úgy használjuk, hogy meggyújtjuk és a megfelelő akupunktúrás pont fölött, tartjuk. A páciens visszajelzéséből lehet tudni, hogy a kezelendő terület energia hiányos vagy energiával túltelített; ennek megfelelően kell eljárni a terápia során. Lehet tonizálni és lehet szedálni a pontokat, ezzel a test energia rendszerében emlékeztető hatást váltunk ki, így gyorsítjuk a gyógyulást.

 

Mikor nem végezhető a fülgyertyázás?

 • Ha a dobhártya lyukas
 • Ha a fül váladékozik
 • Fül műtétek előtt és után
 • Ha a páciens allergiás a gyertya valamelyik összetevőjére
 • Műdobhártya esetén
 • Agyrázkódás, agyműtét után
 • Daganatos betegségeknél

Forduljon rögtön orvoshoz, ha hirtelen minden előzmény nélkül elmegy a hallása, ha éles fájdalmat érez a fülében vagy váladékozni kezd, ha hirtelen szédülés lép fel!

 

Testgyertyázás

A testgyertya segítségével feloldhatók az energia blokkok a testben, ezáltal utat engedve a salakanyagok távozásának. A gyertyázást végezzük az adott egészségügyi problémához kapcsolódó meridián pontokon vagy közvetlenül a problémás terület felett. A gyertyázást kúraszerűen érdemes végezni a gyógyulás hatékonysága miatt. Napi rendszerességgel, 7-10 napon keresztül, de súlyosabb betegségek esetén, napi 2-3 gyertya is elégethető. Fontos, hogy a kúra ideje alatt figyeljünk a folyadék bevitelre, mert a kimozdított salakanyagokat a szervezet csak így tudja kimosni.

A gyertyázást az alkalmazandó területtől függően végezhetjük magunknak, vagy szakember segítségével. A csakra pontok kezelésénél olyan szakember segítségét ajánlom, aki az energiagyógyításban jártas és a gyertyázáson kívül érzékeli a páciens finom fizikai test rezgéseit is.

 

Illóolajokat tartalmazó gyertyák hatása

Légúti tisztításra: eukaliptusz, borsmenta, citrom, kakukkfű, kamilla.

Emésztési problémára: ánizs, fahéj.

Női, férfi panaszokra: citromfű, geránium, muskotályzsálya.

Idegrendszeri – lelki problémára: levendula, szantál, rózsa, jázmin, ylang-ylang

Izületi – reumatikus fájdalmakra: teafa, akác.

TILOS gyertyázni: sebek felett, hajas fejbőrön, paraffin és méhviasz allergiánál!

Bejelentkezés: +3620 974 75 13
E-mail: szegedi.judit19@gmail.com

Szegedi Judit
+3620 974 75 13
szegedi.judit19@gmail.com
1098 Bp. Toronyház utca 8/3