A bamboo gyógynövényes tapaszok 6 fajtája

 

A tapaszokban lévő gyógynövények „jótékony rezgései” a chi útját követik (idegpályák), és ezek az impulzusok visszajelzést (reflekhatást) váltanak ki, sejtszinten befolyásolják a szervezet működését. Alkalmazásával a vörös-vértestek és fehér vérsejtek száma megemelkedik, hormonális változások játszódnak le, fájdalomcsillapító hatást fejt ki, az endorfinszint emelkedésével jár – összegezve mozgósítja a szervezet egész energetikai rendszerét, a hiány-többlet állapotok rendezésével hozzájárul a harmónia eléréséhez.

A tapaszok alkalmazási területeit és a gyógynövényes hatóanyagaik hatásait a Tradicionális Kínai Orvoslás szerint vannak ismertetve.
 

T-1 SHENQUE Gyógynövényes Zsíroldó Tapasz

Stimulálják az akupunktúrás pontokat, szabályozzák az idegi és endokrin funkciókat, gyorsítják a zsíranyagcserét, megakadályozzák az elhízást. Alkalmazásuk kényelmes, biztonságos, és rendkívül eredményes.

Főleg azoknak javasoljuk, akik a lépműködési zavarban szenvednek, akiknek alhason, deréktájon, a lábakon rakódik le olyan felesleges zsírszövet, amelytől szeretnének jo-jo effektus nélkül megszabadulni.

Használati útmutató a TKO szerint:

Lefekvés előtt minden nap tegyünk egy öntapadós gyógynövényt a SHENQUE - CV8 pontra (befogadó meridián - CV), a köldökünkre. 8, 16, 24 órát át, hagyjuk fenn, amíg érezzük a melegítő hatását.


 

T-2 MINGMEN Gyógynövényes Fiatalító Tapasz

A vese határozza meg az ember növekedését, fejlődését, szaporodását, szexuális és általános vitalitását is. Az öregedés és a betegségek is kapcsolatban vannak a vesével. A TKO szerint a vese elégtelenségre jellemző, hogy betegség, elhúzódó és rohamokban jelentkezik.

A vese elégtelenségének tünetei:

- Csökkent szexuális teljesítőképesség, kimerültség,

- Teljes levertség, hidegrázás, kihűlt végtagok, izületi fájdalom,

- Gyengeség a nyakon, a vállban, a térdnél és a lábakon,

- Éjszakai izzadás, meg növekedett vizelési kényszer, prosztatagyulladás,

- Fülzúgás, nagyothallás, hajhullás, és korai öregedés, rossz memória, vérszegénység,

A gyógynövényes Mingmen nevű tapasz, a MINGMEN - GV4 akupunktúrás pont (kormányzó meridián - GV) hosszantartó melegítésével energetizál. Megnöveli az életenergiát, és úgy erősíti meg a vesét, hogy gyógynövény hatóanyagai összhangba hozzák a fő és mellék erek működését. A tapasz kívülről kezeli a belső problémákat, így semmilyen mellékhatása nincs. Különösen azoknál hatásos, akik krónikus vesebántalmakkal küszködnek, és a gyógyulás hosszabb távú kezelést igényel. Ilyenkor a fájdalom közvetlenül a derék felett jelentkezik.

Használati útmutató a TKO szerint:

Használata kúraszerűen javasolt. Egy kúra 6 egymást követő napból áll. Helyezzen fel naponta 1 gyógynövényekkel átitatott tapaszt a képen jelzett pontra. Hagyja fenn 8,16 vagy 24 órán keresztül, és csak akkor vegye le, ha a melegítő hatása már elmúlt. Mindaddig folytassa a kezelést, amíg a tünetek meg nem szűnnek, és az egyensúly vissza nem áll. Az elért eredmények megtartása érdekében a tünetmentes időszakban is végezzen fenntartó kezeléseket heti 1 alkalommal. Használja ki a tapasz egészségmegőrző hatását, amikor a szervezete tartós stressznek, erős igénybevételnek van kitéve.

 

T-3 SANYIN Gyógynövényes Női Tapasz - Rosaceás - Pattanásos Bőrre

A hagyományos kínai medicinák a meridiánokat szabályozzák. A különféle problémáknak megfelelően választják ki ezeket, a szereket. Tehermentesítik a máj munkáját, fokozzák a vérkeringést, élénkítik a máj és vese közötti energiaáramlást.

A SANYIN tapasz gyógynövény hatóanyagai fokozzák a petefészek kis izmaiban a vér és az oxigén áramlását, ezzel enyhítik, megszüntetik a fájdalmas menstruációs görcsöket. Eközben stimulálják az akupunktúrás pontokat, a meridiánokon keresztül javítják a szervezet állapotát. Szabályozzák az endokrin hormon szintet és mérséklik a kellemetlen tüneteket.

Használati útmutató a TKO szerint:

Felhelyezési területét az ábrákon jelöljük.

1. A változókorban, a fájdalmas menstruáció, alhasi fájdalmak, és az általános nőgyógyászati problémák ideje alatt folyamatosan ajánlott a használata. Amikor megfázott, hőemelkedése van, és a bőre fájdalmasan reagál a nyomásra, és tudja, hogy közeleg a menzesze, akkor az alhasi görcsök megelőzésére kb 3 nappal a menstruáció előtt megelőzés céljából kezdje el használni a gyógynövényes tapaszt, és folytassa ezt kúraszerűen 6 napon át. Mérje ki a szeméremcsont és a köldöke közötti terület felezőpontján a GUANYUAN - CV4 akupunktúrás pontot (befogadó meridián - CV), és ide tegye fel a tapaszt.2. Amikor kimerült, sokat dolgozott, sok stressz éri, akkor kimerül a máj és a vese energiája. Ilyenkor a görcsök a petefészek területén érezhetők. Ezt az izmok vér és oxigén hiánya okozza. A meridiánokban az energia áramlása nem kielégítő, csökken az endokrin szint, ez okozza a kellemetlen tüneteket. A gyógynövényes tapasz hatóanyagai hármas hatást fejtenek ki. Melegítő hőhatásán keresztül nyugtatja és ellazítja a fájó izmokat, stimulálja azokat az akupunktúrás pontokat, amelyek szabályozzák a meridiánokban az energia áramlását, és javítja az endokrin szintet. Ebben az esetben a tapaszt a belső bokacsont felett 3 cunra (1 cún = a hüvelyujj szélesség) lévő SANYIN JIAO - SP6 (lép meridián - SP) pontra tegyük fel.

A tapasz használatát kúraszerűen javasolja a TKO. Egy kúra 6 egymást követő napból áll. Helyezzen fel naponta egy gyógynövényekkel átitatott tapaszt, hagyja fenn, 8, 16, 24 órán keresztül. Csak akkor vegye le, ha a melegítő hatása elmúlik.

Akut fájdalmas menstruációs tünet esetén javasolt a termék több mint 6 menstruációs perióduson keresztüli folyamatos használata, amíg a rendes állapot teljesen helyre nem áll.


 

T-4a DAZHUI Gyógynövényes Tapasz - Gerinc Rossz Vérellátására

A nyakcsigolya bántalom egy korral járó elváltozás. A csigolya körüli részeknek csökken a vér- és oxigén ellátása. A sejtek nem kapnak elég tápanyagot, dehidratáltak lesznek, rugalmasságuk visszaesik. Az ínszalagok meglazulnak, a csigolyák elmozdulnak, leszűkül a köztük levő rész. A gerincoszlop elveszti stabilitását. Ez a deformáció izületi gyulladást, rendellenes szövetszaporodást, a nyakcsigolya csatornájának a szűkületét okozza. A gerincidegek gyökere, a gerincvelő, az erek és az idegek összepréselődnek. Mindez komoly fájdalmakat és vérellátási zavarokat von maga után. Sokszor a fejfájás, migrén hátterében is ez a probléma húzódik meg. A nyakcsigolya szindrómának 3 fajtáját különböztetik meg.

1. Ideggyökér típusú spondylosis
Nyak és vállfájdalommal jár, ami vagy mindkét, vagy csak az egyik karba sugárzik ki. Tompa szúró vagy égő fájdalom kíséri, amely sokkszerűen tör ránk. Befolyásolja alvásunkat és munkavégzésünket. Már a legkisebb mozgás is (fejfordítás, köhögés, tüsszentés, erőlködés) fokozzák a fájdalmat. Kísérheti szédülés, fülzúgás, fejfájás. Ha elfáradunk, legyengülünk, csökken immunitásunk, akkor könnyebben náthásak leszünk, és ezek a fájdalmak ilyenkor általában megjelennek. Elnehezülnek végtagjaink, általános gyengeség tör ránk, elmegy kezünkből az erő. Az alkarban és az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik, könnyen kiejtjük a tárgyakat kezünkből, és nem tudunk a kezünkkel szorítani.

2. Gerinc típusú spondylosis (csigolyaizületek nem gyulladásos, degeneratív elváltozása)

Beidegzési és mozgási zavarokat okoz a végtagokban egy vagy mindkét oldalon: gyengeség, fáradtság, összeesés, remegés, zsibbadás a tünetei, fájdalom, égő érzet kíséri. Lebénulhat akár mind a 4 végtag, vagy vizelet megrekedéssel esetleg inkontinenciával is járhat. Olyan tüneteket is okozhat, mint a fej és nyakfájás, égő arc, túlzott izzadás.


3. Artéria típusú spondylosis.
Főként szédülés, fülzúgás, süketség, émelygés, gyenge szorítóerő, hirtelen elesés kíséri. Rosszabbodhat az állapot, ha oldalra nézünk, vagy elfordítjuk a fejünket.

Jelenleg a gyógyászat nem ismer hatásos ellenszert erre a szindrómára. A gyulladás gátlók, izomlazítók, nyugtatók csak a tüneteket képesek átmenetileg csökkenteni. Ezeknek, a szereknek a hosszú távú szedése, mellékhatásokkal is járhat: úgy mint gyomorfekély, bélvérzés, szív és érrendszeri elváltozások, agyvérzés. Ha a gyógyszerek nem használnak, és a tünetek rohamokban jelentkeznek, akkor nem marad más hátra, mint a kockázatos sebészeti beavatkozás. Ennek során nagy a veszélye a neurovaszkuláris (ideget és eret érintő) sérülésnek, ami bénulást is okozhat. Sajnos ez az igen kellemetlen, és egyre több embert érintő betegségre még a hagyományos kínai gyógyászat is csak nehezen talál eredményes gyógymódot. Az akupunktúrával ugyan javítható a helyzet, de ehhez hosszadalmas, rendszeres kezelésekre van szükség. A legeredményesebbnek a keleti gyógyászatban a tapasz és moxa terápia együttes alkalmazása bizonyult. Ha kíváncsi vagy hogyan lehet a tapaszok jó hatását még fokozni, nézd meg a kúp moxákról szóló részt is, - a szerző.

A tapaszokat azért részesítik előnyben, ha nem tartózkodunk otthon, mert bárhol könnyen felhelyezhetők és már 30 perc után csökkenthetik a fájdalmat.

Használati útmutató a TKO szerint:

A tapasz alkalmazása nagyon hatásos. Az akupunktúrás pontokra helyezett tapasz gyógynövény hatóanyagai még hosszú távú, folyamatos használat mellett sem károsítják a szervezetet. A hő fejlődésével együtt gyorsan enyhítik az izommerevséget, a nyakcsigolyák összenyomódásából eredő fájdalmat, és csökkentik azt a fajta, gyulladást, amely nem fertőzésből ered.

A leghasznosabb hatásuk, hogy kitágítják a nyaki ereket, oxigént és tápanyagot juttatnak a nyakhoz, a gerincoszlophoz és a környező szövetekhez. Kezelni és megelőzni képesek a nyakcsigolya lemezek elkorcsosulását, a dehidratációt és a csigolyák körüli gyűrű rugalmasságának a csökkenését. Jelentősen képes ezt az igen kellemetlen problémát orvosolni.


 

T-5 SHIKISHIMA Gyógynövényes Tapasz - Gyulladáscsökkentő, Érzékeny Felületre

A vállizületi gyulladást krónikus vakbélgyulladás, csontok és izmok sérülése, a véráramlás zavara, vagy hosszantartó hideghatás okozhatja. Eleinte enyhe fájdalom jelentkezik a vállban és a karban, majd a fájdalom fokozatosan növekedni kezd, és átalakul a váll merevségévé.

A fájdalom lehet tompa, éles, és éjjel rosszabbodhat. Egészen odáig fajulhat, hogy aludni sem tudunk már, és átterjedhet a felső karra és a kezekre. A vállizületi gyulladás a korai szakaszban fájdalommal jár, amely egészen a delta izomig elérhet. A tünetek fokozatosan rosszabbodnak. Kezdetben egy általános vállfájdalmat érzünk, majd ahogy a tünetek súlyosbodnak, már nem tudjuk mozdítani, felemelni, kifelé és befelé fordítni, hátranyújtani a felkart. A merev szakaszban a fájdalom csökken, ezzel együtt a váll mozgása egyre inkább korlátozottá válik. A vállizom sorvadása olyan tünet együttest okozhat, mint a csontritkulás, rendellenes szövetburjánzás. 
A nyugati gyógyászatban nincs hatásos kezelési eljárás erre a betegségre. Gyulladás- és fájdalomcsillapító szereket adnak, amelyek huzamos szedésének gyomorvérzés, gyomorfekély is lehet a mellékhatása. A kínaiak szerint ez a problémát hideg és pangás okozza, sajnos még akupunktúrával is, hosszú időn keresztül kell kezelni. Ezzel szemben a tapaszterápia nagyon biztonságos és hatékony ebben az esetben is, minden mérgező mellékhatástól mentes. A hő szinergikusan - egymást erősítve hat, megszünteti a hideget. A tapasz alkalmazását olyan kínai kórházak javasolják, ahol sok éven át sok emberen tesztelték a hatását. Fél óra elteltével képes csökkenteni a fájdalmat, egy óra hatás után már a váll mozgatása is lehetséges.


Használati útmutató a TKO szerint:

A tapasz használatát kúraszerűen javasolja a TKO. Egy kúra 20 egymást követő napból áll. Helyezzünk fel naponta egy gyógynövényekkel átitatott tapaszt a fájdalmas helyre. Hagyjuk fenn, 8, 16, 24 órán keresztül, és akkor vegyük le, ha a melegítő hatása elmúlt.

Fájdalom esetén nem alkalmazható torna vagy masszázs, mert ez súlyosbíthatja a tüneteket. Ha már beállt a vállmerevedés, akkor már hasznos és javasolt a masszázs és a torna. A legideálisabb, ha már ez első tünetek jelentkezésénél elkezdjük a tapasz használatát megelőzési céllal. Ezzel megelőzhetők a későbbi degenerációk.

 

T-6a WEIZHONG Gyógynövényes Tapasz - Gyulladáscsökkentő, Nyugtató

Az akut ágyéktáji ficam egy gyakori probléma, amit az izom, izompólya, ínszalagok, ízületek sérülése okoz. Azonnali súlyos deréktáji fájdalommal jár, és korlátozza a derék aktivitási lehetőségei. Nagyon kell óvakodni attól, hogy hideg vagy huzat érje ezt a területet, mert akkor a derékfájdalom krónikussá válhat.

Leginkább az olyan fizikai munkát, végzőket érinti, akik megemelhetik magukat, illetve akiknél a gerinc alsó része fokozott igénybevételnek van kitéve. Az ülőmunkát folytatók is vigyázzanak, amikor hirtelen átváltanak fizikai munkára, mert ők is hajlamosak az ágyéktáji ficamra, mivel nincsenek hozzászokva a fizikai terheléshez.

Az ágyéktáji ficamnál sérül az izom, az izompólya, az ínszalagok és az izületek, nagyon nagy fájdalmat okozva, ami főleg deréktájon jelentkezik. Ilyenkor meg sem tudunk mozdulni.

Ha kinyújtott lábunkat fel tudjuk emelni, és a földről fel tudunk venni egy tárgyat, akkor nincs kóros elváltozás. Ha az ágyéki izom hosszabb időn át túlterhelt, és ezt nem kezelik időben, akkor a derékfájdalom visszatér fáradtsággal súlyosbodva, és csak pihenés után enyhül. Minden lehajolás igen fájdalmas. A testtartás változtatásai, az éjszakai alvás közben a derék alá helyezett párna csökkentik a tüneteket.

Ha a kinyújtott lábnak az oldalra való fordítása fájdalmat okoz, akkor nagy probléma van az ágyéki porckorongon. Bőrzsibbadás kísérheti.

Használati útmutató a TKO szerint:

A nyugati gyógyászat szteroid alapú fájdalomcsillapítókat használ, aminek komoly mellékhatásai is lehetnek (gyomorfekély, vérzés, keringési betegségek, agyvérzés). A hormonális injekciós kezelés hosszú távon az endokrin rendszer működésének zavarát és gyógyszerfüggőséget is okozhat.

A TKO olyan módszereket alkalmaz, amelyek vérbőséget okoznak, aktiválják a chí-t. Masszázzsal, köpöllyel és akupunktúrával kezelik, de ezek hatása ebben az esetben lassú és nem stabil.

Ilyenkor fontos a pihenés. Nagyon jó eredmény érhető el ficam esetén, ha hideg borogatás után helyezzük fel a tapaszt közvetlenül a fájó pontra. A tapaszt addig hagyjuk fenn, amíg a fájdalom megszűnik. Ha megszűnt, akkor 30 napon át napi 1 tapaszt használjunk. Ha megerőltetés hatására keletkezik az ágyéktáji fájdalom, akkor az akupunktúrás pontokra tegyük a tapaszt.

Mindegyik esetben javasolt 1 tapaszt feltenni a gerincoszlop alsó végénél a Yao Yang Guan - GV3 pontra (kormányzó meridián - GV), és kiegészítésképpen a térdhajlatban a Wei Zhong - UB40 pontra (húgyhólyag meridián - UB).